Bruktbil med manuell eller automat?

DSG, S-tronic, Steptronic, 7G-tronic, Tiptronic, Multitronic etc. Kjært barn har mange navn. Vi skal ikke gå inn på forskjeller og likheter ved de forskjellige produsentene, og kaller alle for automatgir.

For 10-15 år siden var automat forbeholdt de store bilene, SUV og store dyre stasjonsvogner kunne friste med «Formel 1″ giring på rattet. Dvs knapper som giret opp eller ned. Ingen hendler bak rattet som det er i dag, og heller ingen raske girskift som det er i dag. Så «Formel 1″ giring var ikke helt på sin plass. Men da visste man heller ikke at en i dag kan få en Golf med DSG og hendler bak rattet som girer nesten like kjapt som en Formel 1 bil.

I dag finnes automat på alle biltyper, og prisforskjellen er mindre enn før da avgiften på de fleste av våre biler er lik uavhengig av girtype. Hvem vil da ha manuell? Mange fortsatt, heldigvis. Det er klart at det er mye positivt å si om dagens automatkasser, eller automatiske styrte manuelle girkasser med dobbel clutch(gjesp..). Tidligere hørte man mye om at de var skjøre og gikk i stykker samt at de var dyre å drifte. De må taes vare på, på lik linje med en manuell girkasse og clutch. En automatkasse kan man kjøre i stykker om man går inn for det, akkurat som en manuell kasse. Men den vanlige mann/kvinne i gata har ikke disse intensjonene.

Fortsatt er det mange som sverger til manuell, enten det er av gammel vane eller den underholdningen det er å KJØRE bil. Øvelseskjøring med førerkortaspiranter er også en faktor i valget av gir. Valg av gir er ganske miljønøytralt, også for lommeboken da man får igjen det meste av investeringen i automatgir når bilen en dag skal selges igjen. Så selv om trenden trekker mot automat, har vi fortsatt mange fine biler på lager med manuell.

Vi fikk inn mange nye VW biler her om dagen.. Gjett hvor mange av de som hadde automat?? :)

Legg igjen en kommentar